Infa Payments

Principalele riscuri ale sistemelor actuale de plata

Riscurile platilor in numerar

Una dintre cele mai vechi forme de plata presupune schimbul de numerar pentru achizitia de bunuri sau servicii. Oamenii practica aceasta forma de plata inca de la inventarea primei monede din istorie. Suntem mai mult decat familiarizati cu acest tip de tranzactie. Cu toate acestea, oricat de firesc ar parea, plata in numerar vine insotita de mai multe riscuri, cum ar fi:

Lichiditate

Numerarul este cel mai lichid activ de pe piata. Ca orice alt activ lichid, numerarul este susceptibil la frauda si la o gestionare defectuoasa. In plus, oamenii fara experienta in contabilitate sau finante risca sa isi gestioneze fondurile cu greutate, ba chiar sa piarda o suma mai mica sau mai mare de bani. In mod similar, multi oameni pot pierde cu usurinta numerar in investitii neprofitabile, sau in schimbul unor bunuri evaluate gresit in mod intentionat.

Furt

Numerarul este unul dintre motivele principale pentru furt, talharie si extorcare. Oamenii care transporta numerar se expun la numeroase riscuri, cum ar fi jaf, agresiune si chiar moarte. Prin urmare, platile in numerar vor pune intotdeauna oamenii in pericol. Oamenii de rand nu sunt singurii care isi risca bunastarea din cauza numerarului. Intreprinderile sunt, de asemenea, susceptibile la jaf si extorcare. In plus, unele companii pot fi victimele furtului intern atunci cand unul dintre angajati decide sa fure din casa de marcat.

Principalele riscuri ale sistemelor actuale de plata

Sistemul de plata este o parte integranta a infrastructurii bancare. Eficienta si securitatea acestuia trebuie sa fie la cele mai inalte standarde posibile, pentru stabilitatea sistemului financiar in intregul lui. De asemenea, cu cat un sistem de plata este mai bun, cu atat se va dovedi mai eficient pentru tranzactiile de zi cu zi.

Din pacate, sistemele de plata actuale sunt insotite de mai multe riscuri. In primul rand, le lipseste securitatea serviciilor financiare, precum cele oferite de platforma Infa Payments. In al doilea rand, s-ar putea sa nu fie atat de rapid pe cat ne asteptam sa fie. Si asta nu este tot. In randurile de mai jos, ne-am propus sa trecem in revista unele dintre cele mai mari riscuri de securitate ale platilor existente in acest moment in viata cotidiana.

Riscurile platilor digitale

Progresele tehnologice actuale ne-au adus un mod comod de a face platile, si anume platile digitale. Datorita sistemelor de plata online si al platilor cu cardul, nu mai trebuie sa transportam numerar. Totusi, asta nu inseamna ca suntem 100% in siguranta. Iata cateva dintre principalele riscuri ale sistemelor de plata digitale actuale!

Furt online

Cand platim online pentru lucruri, trebuie sa impartasim o multime de informatii personale. Aceste date pot include adresa noastra de facturare, numele, adresa de e-mail, data nasterii si alte detalii sensibile. Din pacate, multi criminali cibernetici pot folosi aceste informatii in scopuri rau intentionate.

Frauda online

Cand partajati informatiile personale online, va expuneti la potentiale atacuri frauduloase. Hackerii care pun mana pe datele dumneavoastra sensibile va pot cere bani de rascumparare in schimbul acestora. Multi oameni cad victimele acestui tip de escrocherie in fiecare an. Din pacate, infractorii cibernetici sunt intotdeauna cu un pas inaintea evolutiei sistemelor de securitate cibernetica.

Atacurile malware sau virusi

In cele din urma, unul dintre principalele riscuri ale platilor digitale este o campanie malware. De exemplu, daca cumparati bunuri online de la vanzatori obscuri sau neacreditati, riscati sa va pierdeti toti banii intr-o secunda. Asadar, asigurati-va ca veti face intotdeauna cumparaturile online din surse sigure.